- دسته: آموزش چیلر
- نوشته شده توسط Admin
جهت تعمیر چیلرهای اسکرو با ما تماس بگیرید.
چیلرهای اسکرو
بسیاری از اجزا تشکیل دهنده چیلرهای مارپیچی(اسکرو) مشابه اجزای دیگر چیلرهاست.
در این چیلرها گاز درون کمپرسور فشرده شده و فشار و حرارت بالاتری پیدا میکند. این گاز پرفشار و دما بالا وارد کندانسور شده و در آنجا دمای گاز کاهش مییابد. با کاهش دمای گاز، گاز تبدیل به مایع شده و به سمت شیر انبساط هدایت میشود. شیر انبساط با کنترل جریان مبرد، باعث ایجاد اختلاف فشار بین کندانسور و اواپراتور میشود. با گذر مبرد مایع از شیر انبساط و ورود به اواپراتور، با کاهش شدید فشار، مقداری از مایع تبخیر شده و دمای تبخیر را از آب جاری در لوله های اواپراتور دریافت میکند. مایع باقی مانده نیز بر روی لوله ها جاری شده و با جذب گرمای آب، تبدیل به بخار میشود. به این ترتیب دمای آب جریان یافته در اواپراتور کاهش مییابد. گاز مبرد حاصل در این مرحله به سمت مکش کمپرسور رفته و سیکل قبلی مجددا تکرار میشود.
دیاگرام ساده چیلر اسکرو
کمپرسور:
چیلر تراکمی برای به انجام رساندن فرآیند تراکم از دو عدد روتور مارپیچی استفاده میکند.
روتورها با تلرانس و فاصله بسیار کم، داخل یک محفظه جاسازی و فیت شده اند. روتور نری توسط موتور به چرخش درمی آید. گوشواره ای های روتور نر در روتور مادگی درگیر شده و آن را به حرکت درآورده، باعث میشود دو روتور در جهت عکس یکدیگر به چرخش درآیند.
بخار مبرد از طریق دهانه مکش وارد محفظه کمپرسور میشود. با وارد شدن بخار مبرد به فضای بین دو مارپیچ، همزمان با چرخش مارپیچ، بخار محبوس شده به سمت خروجی حرکت میکند و در نهایت از طریق دهانه تخلیه از مارپیچ خارج می شود. با ادامه این روند، فشار در سمت خروجی افزایش می یابد.
جداساز روغن:
روغن به همراه بخار مبرد خروجی، از کمپرسور خارج میشود. روغن توسط جداکننده ی روغن از مبرد خارج شده از کمپرسور گرفته میشود. در جدا کننده به دلیل شکل خاص آن، روغن به صورت گریز از مرکز از مبرد جدا شده و به دیواره ی جداکننده می چسبد و به کف سیلندر جدا کننده می ریزد. روغن انباشته شده از کف سیلند تخلیه شده و به کارتل روغن می ریزد. برای اطمینان از روغنکاری مناسب و به حداقل رساندن چگالش مبرد درون کارتل، کارتل روغن حرارت داده میشود. وظیفه روغن در این کمپرسورها روان کاری و خنک کاری بیرینگ ها و همچنین تزریق روغن به روتور جهت روان کاری و سیل کردن مبرد است.
کندانسور:
بخار فشار بالای مبرد که در مرحله جداسازی روغن، از وجود ذرات روغن پاکسازی شده است، وارد کندانسور میشود. در یک کندانسور خنک شونده با آب، آب به داخل لول ههای کندانسور جریان می یابد درون پوسته کندانسور و در اطراف لوله های آن، بخار مبرد پراکنده میشود. وجود تعدادی صفحات با چینش خاص باعث توزیع یکنواخت بخار مبرد درون کندانسور میشود. با انتقال حرارت مبرد فشار بالای داغ به آب درون لوله ها، مبرد بر روی لوله ها کندانس شده و با سمت کف کندانسور جاری میشود. حالا مبرد مایع، کندانسور را از طریق خط مایع به سمت شیر انبساط ترک میکند.
در کندانسور خنک شونده با هوا (کندانسور هوایی)، از لوله های فین دار و فن های پروانه ای استفاده میشود. با جریان یافتن گاز مبرد در لوله های کندانسور هوایی، اانتقال حرارت بخار مبرد به هوای خنک تر بیرون صورت گرفته و بخار مبرد درون لوله ها به مایع تبدیل میگردد. مبرد کندانس شده از طریق خط مایع به سمت دستگاه انبساط انتقال می یابد.
یک نمونه چیلر اسکرو کندانسور هوایی
دستگاه های انبساط:
شیر انبساط (وسیله انبساط – دستگاه انبساط) برای حفظ اختلاف فشار بین قسمت پر فشار و کم فشار مورد استفاده قرار میگیرد. با ورود مایع مبرد به درون اواپراتور پس از عبور از شیر انبساط، به دلیل کاهش ناگهانی فشار، مبرد با جذب گرما تبخیر یا فلش میشود.
در چیلرهای جدید، از شیر انبساط الکترونیکی استفاده میشود.
نوع دیگری از شیرهای انبساط، صفخات اریفیس هستند. اریفیس صفحه ای است که درون لوله و در مسیر خط مایع نصب میشود.روی اریفیس سوراخ هایی وجود دارد که باعث کاهش جریان عبور مبرد شده و اختلاف فشار لازم را تامین میکند.
چند نمونه دستگاه انبساط (شیر انبساط)
جداساز مایع/بخار
مخلوط مایع و بخار مبرد که شیر انبساط را ترک میکند، وارد جداساز مایع/بخار میشود. در جداساز، بخار از بالای مخزن مستقیماً به مکش کمپرسور هدایت میشود و مایع نیز به اواپراتور سرازیر میشود. با حذف مخلوط بخار مبرد قبل از ورود به اواپراتور، فرآیند تبخیر بهبود مییابد.
اواپراتور:
در اواپراتور، مایع مبرد خنک و کم فشار وارد سیستم توزیع داخل پوسته اواپراتور شده و به طور یکنواخت روی لوله ها توزیع میشودو گرمای آبی که درون لوله ها جریان دارد را به خود جذب کرده و تبدیل به بخار میشود. این بخار نیز به سمت مکش کمپرسور کشیده میشود.
نوع دیگری از اواپراتور نیز وجود دارد که در آن مبرد داخل لوله ها جریان مییابد و داخل محفظه اواپراتور و اطراف لوله ها با آب پر میشود. این گونه اواپراتورها ساخت راحت تری دارند و البته کارایی آنها نیز کمتر است.
چیلر اسکرو، چیلر تراکمی، تعمیر چیلر اسکرو، آشنایی با چیلر اسکرو، آموزش چیلر اسکرو، طرز کار چیلر اسکرو، چیلر اسکرو چیست ، تعمیر چیلر اسکرو